Kan man ta bort stygn själv? Vi reder ut

Gör man sig illa ordentligt kan man behöva sy. I Allt för föräldrars forum lyftes frågan om det går att ta bort stygnen själv. Vi reder ut om det går!

Går det att ta bort stygn själv?

I Allt för föräldrars forum var det en användare som undrade  om det går att ta bort stygn från huden själv. Hen formulerar frågan så här:

"Min man har tagit bort ett födelsemärke på armen och tycker att det verkar lite jobbigt att gå till sjukan och ta bort dem. Är det bara att klippa och dra bort med en pincett? Nåt särskilt jag ska tänka på? Det är två små stygn."

I Forumet är det flera som menar att det går bra, men stämmer det egentligen?

Vad är stygn?

Vid en sårskada eller operation kan är det vanligt att läkaren syr för att såret ska läka finare, snabbare och för att infektionsrisken ska vara mindre. 

När läkaren syr i huden kan de antingen använda en tråd som löser upp sig av själv, eller en som man behöver ta bort när såret har läkt. 

Beroende på hur djupt såret är och var det sitter kan stygnet göras lite olika.

Stygn kan också kallas för "sutur".

Kan man ta bort stygn själv?

Det vanligaste är att man bokar in ett återbesök på sjukhus där de tar bort stygnen. Det rekommenderas alltså inte att ta bort stygnen själv, eftersom det ökar risken för infektioner. 

Dessutom kan det krävas att någon med sjukvårdsutbildning tar en titt på såret innan stygnen tas bort, för att se att det läkt ordentligt. 

Källa: 1177 & Vårdhandboken

LÄS MER:

Enkla knepen – så gör du billig mat varierad och god för hela familjen

Skolstart 2024: Så förbereder du barnen

Powered by Labrador CMS