Allt du behöver veta om du får halsfluss när du är gravid

Är det farligt att få halsfluss när man är gravid? Vi reder ut!

Det finns en rad olika saker man bör undvika som gravid – men vissa saker kan man givetvis inte rå för. Som att drabbas av halsfluss exempelvis. Nedan reder vi ut allt du behöver veta om sjukdomen.

Att vara gravid innebär många förändringar för kroppen och medför en rad nya frågor och funderingar kring hälsan. Det kan vara frågor om vad man inte kan äta och dricka, men också vilka läkemedel man kan ta under graviditeten. 

Om man drabbas av en infektion under graviditeten, vilka läkemedel är säkra att ta för att minska besvären? 

En fråga som dykt upp i Allt för föräldrars forum är om det är farligt att få halsfluss när man är gravid? Nedan reder vi ut allt du behöver veta om du fått halsfluss medan du väntar barn. 

Vad är halsfluss? 

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som orsakas av virus eller bakterier, oftast streptokockbakterier. Vanliga symtom är att du får ont i halsen, feber och svårt att svälja. Infektionen kan gå över av sig själv, men många gånger behövs behandling. 

Hur smittar halsfluss? 

Halsfluss sprids lätt och smittar genom direktkontakt. Det kan till exempel vara att man tar någon i hand och därefter tar dig själv i ansiktet, eller kysser någon. Inkubationstiden är ofta två till fyra dagar tills man börjar få symtom.

Är det farligt att få halsfluss när man är gravid? 

Många personer, inklusive gravida, är bärare av A streptokocker i halsen, utan att de orsakar symtom. Men att gravida får en streptokockorsakad halsfluss är ovanligt. Men är man bärare av bakterierna finns det en viss ökad risk för vissa särskilda infektioner efter förlossningen. 

Har man en misstänkt pågående steptokock-A-infektion, vilket är den vanligast förekommande bakterien när halsflussen inte beror på virus, nära inpå förlossningen är det viktigt att kontakta vården för ställningstagande till behandling. De flesta halsflusser är orsakade av virus och behandlas inte med antibiotika, men när man är gravid och det inte är långt kvar till förlossningen är det mycket viktigt att bli bedömd. 

Källa: Halsfluss.se 

Hur behandlar man halsfluss?

Om halsflussen inte går över av sig själv, behandlas den drabbade med antibiotika om infektionen beror på bakterier. Då får du antibiotika utskrivet av läkare och oftast behöver du ta läkemedlet i tio dagar.

Vid behandling av svårbehandlade infektioner hos gravida bör dosstorleken ökas eller intervallen man tar tabletterna, minskas. För behandling av lindriga infektioner fungerar normaldosering. Det gäller antibiotika som utsöndras via njurarna. 

Penicilliner, cefalosporiner och klindamycin tycks sakna fosterskadande effekt och kan ges till den gravida kvinnan under hela graviditeten. 

Om du som gravid drabbas av halsfluss är det alltså ingen fara, och det finns både antibiotika och penicillin som är gravidvänliga. Det är alltid bäst att vända sig till sin barnmorska eller läkare för att få en professionell undersökning och bedömning. 

Källa: Janusinfo.se

Powered by Labrador CMS