Hur länge håller pasta i kylen? Vi reder ut 

Pasta är en enkel och uppskattad måltid i många småbarnshushåll och det är inte ovanligt att det blir rester över. Men hur länge håller egentligen tillagad pasta i kylskåpet? Vi har svaret! 

Så länge håller pasta i kylen

Pasta är en stapelvara i många hem, speciellt hos småbarnfamiljer. Pasta är en enkel men uppskattad måltid och det är inte ovanligt att ha rester efter en måltid. 

Men hur länge kan du egentligen förvara kokt pasta i kylen innan den blir osäker att äta? Att ha koll på hållbarheten är viktigt för att undvika både matsvinn och att man får i sig något som passerat sitt bäst före datum. 

Hur länge håller pasta i kylen? 

Det är en fråga som dykt upp i Allt för föräldrars forum och det råder skilda åsikter i frågan. Vissa påstår att man bör äta pastarester från kylen redan efter tre till fem dagar, medan andra menar att en vecka i kylen är inga problem. 

”Beroende på temperatur i kylen - 3-5 dagar.Fast jag brukar försöka använda upp överblivet inom en 2 dagar, det blir lite tråkigt om den torkar i kanterna.”, skriver en forumanvändare.

”Det beror ju på hur kallt man har i sin kyl oxå. Jag har kallare än det flesta och hos oss håller rester minst en vecka, ibland över oxå.”, berättar en annan. 

Svaren ovan kommer från forumtråden: Hållbarhet på pasta?

Så länge håller kokt pasta i kylen

Enligt Orienteringsmagasinet håller sig kokt pasta i kylskåpet i ungefär 3-5 dagar. Det är viktigt att pastan är väl täckt eller förvarad i en lufttät behållare för att hålla den fräsch så länge som möjligt. Om du förvarar pastan längre än denna tid, ökar risken för att den blir dålig och kan orsaka matförgiftning.

Hur vet man om pastan blivit dålig? 

Det är lätt att avgöra om pastan har blivit dålig genom att titta och lukta på den. Om pastan har en konstig lukt, missfärgning eller mögel, bör du inte äta den. Konsistensen kan också förändras, bli slemmig eller torr, vilket är ett tecken på att den inte längre är bra att äta. 

Livsmedelsverket: Det ska du inte göra med pasta 

I Livsmedelverkets forum inkommer även frågan om hur man ska hantera tillagad pasta, ris och potatis för att undvika att drabbas av matförgiftning. 

”Det är om riset, pastan eller potatismoset har fått stå för länge (flera timmar) i rumstemperatur som en bakterie som heter Bacillus cereus kan föröka sig till så mycket att de kan orsaka matförgiftning. Denna bakterie kan bilda värmetåliga gifter när den förökar sig. Med för länge menar vi mer än två timmar.”, skriver de på sajten. 

För att undvika bakterien bör du alltså kyla ner riset, pastan eller potatismoset snabbt inom två timmar, för att sedan ställa det i ett kylskåp som håller ca 4 grader. Då är risken mycket liten att bakterien ska ha kunna försöka sig till hälsoskadliga mängder. Vid 4 grader kan inte Bacillus cereus-bakterierna föröka sig.

Källa: Livsmedelsverket, Orienteringsmagasinet 

MISSA INTE: 

Grattis till bebis: Grattishälsningar till nyblivna föräldrar

100 saker att göra när man har tråkigt

Vilket är Sveriges längsta ord? Här är svaret

Läs mer:

Powered by Labrador CMS