Förälder? Det måste du göra innan skolstarten

När skolan sätter igång igen efter sommaren är barnens inköpslista lång, och som förälder kan det kännas svårt att få ihop ekonomin. Allt för föräldrar har pratat med sparekonomen Frida Bratt, som avslöjar hur man får ihop ekonomin vid skolstarten. 

Sparekonomens bästa tips inför skolstarten.

Som förälder är det vanligt oroa sig över sin ekonomi. Speciellt svårt kan det vara när man har ett snabbt växande barn som behöver nya kläder och skolsaker efter sommarlovet. 

För att göra det hela lite enklare har Allt för föräldrar pratat med sparekonomen Frida Bratt, som delar med sig av sina bästa tips för att få ihop ekonomin när skolan börjar. 

MISSA INTE: Enkla knepen – så gör du billig mat varierad och god för hela familjen

Skolstarten – en fälla för utgifter

När hösten står och lurar runt hörnet är det alltså dags att införskaffa nya kläder och annat som barnet kan tänkas behöva när skolan börjar igen. 

Det kan både handla om mindre skolsaker som anteckningsblock och pennskrin, men  också skor, höstjackor och andra klädesplagg. 

Sparekonomen: Prioritera dina utgifter

Men hur ska man egentligen tänka när man har en ansträngd ekonomi, eller sparar pengar till annat?

Jo, enligt sparekonomen Frida Bratt handlar det om att prioritera de viktigaste utgifterna först.

– Vad som behöver prioriteras för framför allt mindre barn är ofta bra ytterkläder, så som regnjacka, regnstövlar och annat så att barnet kan vara ute och leka på skola och förskola oavsett väder, säger Bratt till Allt för föräldrar och fortsätter:

– Sådant kostar, men det går ofta att hitta fina ytterkläder och skor begagnat, särskilt till mindre barn där kläderna används under så kort tid innan de blir urväxta. 

Hennes tips är därför att leta efter plaggen i second hand-affärer, men också handelsplatser som Tradera eller Marketplace. Enligt henne finns det dock en plats där man fyndar allra bäst, nämligen bakluckeloppisar.

– Just bakluckeloppisar är vanligt förekommande så här i slutet av sommaren och i början av hösten, och där är just barnkläder de vanligaste försäljningsobjekten, förklarar hon. 

LÄS MER: Skolstart 2024: Så förbereder du barnen

Barnen ska kunna vara ute och leka oavsett väder.

"Förklara för barnen att man inte kan göra allt"

När man hittat de viktigaste klädesplaggen till skolan, brukar det också vara dags för att betala terminsavgifterna för barnens aktiviteter. 

Som förälder kanske man vill erbjuda sitt barn både fotboll, dans och karate, men när man försöker spara in på utgifter kan det bli svårt. Enligt Bratt är det då lika bra att låta sitt barn gå på en aktivitet.

Det viktigaste, menar hon, är att förklara för barnet att de inte kan göra allt, utan att de får välja en sak i taget. 

– Har man det tufft med att kunna betala exempelvis en föreningsavgift kan man också försöka kontakta föreningen och förklara läget, och eventuellt få anstånd med betalningen, säger hon till Allt för föräldrar.

LÄS MER: 

Enkla knepet: Så hjälper du ditt barn med sovrutinerna efter sommarlovet

Enkla knepen – så blir du av med pälsängrar

Mitt barn har ljus avföring – ska jag vara orolig?

Powered by Labrador CMS