Städexpertens bästa tips för att få bort svåra fläckar.

Så får du bort svåra fläckar från barnens kläder 

Som småbarnsförälder spenderar man en stor del av vardagen vid tvättmaskinen. Små barn kan nämligen både spilla mat på kläderna och dra in smuts utifrån. Nu avslöjar städexperten några enkla knep för att bli av med envisa fläckar. 

Under sommarhalvåret spenderar de flesta familjer mycket tid utomhus. S

Trots att sommarens utomhuslek både är roligt och utvecklande, kommer det med ett pris. Risken är nämligen att barnen tar med sig allt från saft och bärfläckar, till fläckar av lera och gräs, in i huset. 

Den naturliga konsekvensen som förälder blir då att man tvingas ta bort ihärdiga fläckar från möbler eller kläder – något som kan vara svårt om man inte vet hur man gör.

Nu avslöjar städexperten Marléne Eriksson hur man får bort svåra fläckar.

MISSA INTE: Det ska du aldrig göra när du sparar pengar till ditt barn

Städexperten: Agera snabbt!

Det var under torsdagen som städexperten Marléne Eriksson gästade Nyhetsmorgon, där hon avslöjade sina knep för att få bukt på fläckarna. 

Enligt henne är det allra viktigaste när man fått en fläck på kläderna att agera snabbt. 

Anledningen? Ju längre tid som går, desto svårare blir det att få bort den oväntade färgen från plagget. Oavsett om plagget sedan ska tvättas i tvättmaskin ska man alltså behandla fläcken ordentligt direkt efter spillet. 

Marléne Eriksson i Nyhetsmorgon.

Hur får jag bort svåra fläckar?

Hur man ska gå tillväga när man behandlar kläderna kan variera beroende på material, men hett vatten är ett bra alternativ. 

– Hett vatten är det bästa medlet, men när detta inte är tillgängligt finns det andra lösningar, säger hon i programmet. 

Citron, citronsyra, vanligt saliv, glycerin och galltvål är också effektiva medel som kan ta bort fläcken.  Har ens barn kladdat med banan kan galltvål vara särskilt effektivt.

Handlar det om riktigt svåra färgämnen, som exempelvis blåbär, kan en blandning av tvättmedel och potatismjöl duttas på fläcken. 

När tyget behandlats gäller det sedan att ha tålamod. 

– Det här är inget quick fix. Lägg på pastan, låt den verka, och sedan kan plagget gärna ligga ute i solen för att förstärka effekten, säger Eriksson i Nyhetsmorgon

LÄS MER:

Enkla knepen – så gör du billig mat varierad och god för hela familjen

Förälder? Det måste du göra innan skolstarten

Powered by Labrador CMS